(2021 Güncel Bilgiler)
Nesli tükenen hayvanlar ya da nesli tükenme tehlikesi yaşayan hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmanız için detaylı bir liste hazırladık. İşte, göz göre göre nesilleri tükenen ya da tükenecek olan hayvanlar...
Dünya Üzerinde Tükenme Tehlikesi Olan Hayvanlar
Değişen iklim şartları ve doğa koşulları sebebiyle her yıl birçok hayvan türü nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bizler de bu yazımızda sosyal bir sorumluluk görevi olarak gördüğümüz soyu tükenmekte olan hayvanlar ve doğanın insanlar tarafından daha fazla tahribata uğramaması için bir takım örnekler derledik. Listemizde yer alan hayvanlar, dünyanın birçok farklı noktasındaki doğal yaşam alanını kaybetme tehlikesi içine girmiş hatta kaybetmiş nesli tükenmekte olan hayvanları içermektedir.
Nesli Tükenen ve Tükenme Tehlikesi Yaşayan Hayvanlar;
1. Vaşak
Vaşak; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın kuzey ormanlarında yaşamakta olan kedigillerdendir. Son derece soğuk iklim koşullarında dahi yaşayabilen bu tür, kalın kaplı kürkleri sayesinde her daim vücut sıcaklığını koruyabilmektedir. Büyük pençeleri ve dik kulaklarıyla dikkat çeken bu kedigiller, son zamanlarda sıkça artış gösteren kaçak avcılık ve doğal yaşamın bozulmasına bağlı olarak sayıları giderek azalmaktadır. Yırtıcı türler arasında bulunan Vaşak, ülkemiz başta olmak üzere dünya genelinde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvan türleri arasında yer almaktadır.
2. Leopar
Vaşak gibi ülkemizin birçok bölgesinde geçmişte görülen Leopar, dünya genelinde tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Tıpkı vaşak gibi kedigiller familyasında yer alan leoparlar, cinsinin en büyük 4 türü arasında bulunmaktadır. Aslanlar, kaplanlar ve jaguarlarla yakından ilişkili olan bu hayvan, son derece zarif ve güçlü olmasıyla bilinmektedir. Sahra altı Afrika, kuzeydoğu Afrika, Orta Asya ve Hindistan ve Çin'de yaşam sürmektedir. Tüm bunların yanında leopar nüfusunun büyük bir çoğunluğu Afrika dışında büyük bir tehlike altındadır.
3. Cava Gergedanı
Eskiden Cava adasında yaşayan ve adını buradan alan Cava Gergedanı, tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvan türü… Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biri olan Cava gergedanı, günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardandır. Son olarak Endonezya'daki Ujung Kulon Milli Parkı'nda 58-68 tane kaldığı tahmin edilen bu tür, daha öncelerde kuzeydoğu Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşamıştır. Sayıca az olan cava gergedanları 1,7 metre boyunda 2.3 ton ağırlığındadır. En kısa boynuza sahip gergedan türü olarak bilinen bu hayvan, nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.
4. Çita
Kedi ailesi içerisinde son derece değerli bir hayvan olan Çita, dünya genelinde popülasyonu hızlı tükenen hayvanlar arasında gösterilmektedir. Dünyanın en hızlı kara memelisi olarak bilinen çita, benekli kürkü ve keskin gözleriyle avcılık konusunda bir hayli usta kimliğe sahiptir. Çoğu otomobili yoz içerisinde bırakacak hıza sahip bu hayvan, üç saniye içerisinde 0 ila 60 mil arasında gidebilmektedir. Çoğunluğu doğu ve güneybatı Afrika'da yaşamakta olan bu büyük kedigiller, doğal ortamlarının yerleşimciler tarafından yok edilmesinden dolayı soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.
5. Sumatra Orangutanı
Doğal ortamlarında ortalama 50’li yaşlarına kadar gelen Sumatra Orangutanları, dünya genelinde sayısının 14 Bin civarı olduğu belirtilmektedir. Orangutanların 2 cinsinden bir tanesi olan Sumatra orangutanı, yalnızca Endonezya'daki Sumatra adasında yaşamaktadır. Sumatra adasına özgü bir tür olan bu hayvan, adadaa yer alan Tapanuli ve Bornea orangutanlarıyla birlikte görülen 3 türden bir tanesidir. Üzücü olan ise Sumatra Orangutanı nesli tükenmekte olan hayvanlar listemizde yer almaktadır.
6. Macellan Pengueni
Küresel Isınmanın etkisinin en çok hissedildiği yerlerin başında gelen kutuplar… Burada yaşayan Macellan Penguenlerinin soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Yeni yiyecek bulmak için uzun yolculuklar bulmak için çıktıkları yolda diğer canlılar tarafından avlanmaktadır. Penguenler familyasının Spheniscus cinsinde yer alan Macellan pengueni, ortalama 61 - 76 cm uzunluğunda 4 kilogram ağırlığındadır. Adını Portekiz'li denizci Ferdinand Magellan'dan alan bu penguen, iklim koşullarının değişikliği ve doğanın insanlar tarafından uğradı zararlara bağlı olarak sayıca azalmıştır.
7. Deniz İguanası
Ortalama boyu 2 metre olan deniz iguanası, dünya üzerinde bulunan tek okyanus kertenkelesi… Günümüzde ise soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Yalnızca Galapagos Adaları'nda bulunan deniz iguanaları, tuz kaplı kafaları ve dikenli sırtlarıyla dikkat çekmektedir. Bilim adamları bu hayvanların milyonlarca yıl önce Güney Amerika'da karada yaşayan iguanaların enkazlar sonucunda denize dökülmüş olabileceğini söylemektedir. Tüm bunların yanında gerçek olan tek şey deniz iguanalarının sayıca azalmış olmalarıdır. Deniz iguanalarının ymurtaları ve yavruları sıçanlar, vahşi kediler ve köpekler tarafından sürekli tehlike altındadır.
8. Bozkır Tuygunu
Dünyada doğal ekosistemi bozulan hayvanların başında Bozkır Tuygunu gelmektedir. Atmacagilleri familyasının tıknaz bir tuygun türü olarak bilinen Bozkır tuygunu, günümüzde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Erkek bozkır tuygunu, çok açık renkli tüy yapısı, beyaz göğsü, kama biçiminde ki dar ve siyah kanat uçları ile martıya benzemektedir.
9. Caretta Caretta
Koruma altına alınan deniz kaplumbağası türü Caretta Caretta, bir kerede 100 yumurta bırakabilmektedir. Genel olarak Akdeniz sahillerinde yaşam alanı bulan bu türün en çok görüldüğü yer ise Türkiye’dir. Yalnızca denizde yaşamasıyla bilinen bu kaplumbağa türü, son zamanlarda artış gösteren yasak avcılık ve çevre kirliliğine bağlı olarak nesli tükenmekta olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Sadece yumurtlamak için karaya çıkan bu deniz canlıları, kürek biçiminde yüzmeye yarayan bacakları ve kırmızımsı kabuğuyla dikkat çekmektedir.
10. Çizgili Sırtlan
Hayvan belgesellerinde yırtıcı olarak gösterilen Çizgili Sırtlanlar Anadolu’nun bazı bölgelerinde yaşamaktadır. Sayısı azalmakla beraber bu türün avlanması bütün ülkelerde yasaklamaktadır. Çizgili sırtlanlar, sırtlangiller familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türüdür. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olan bu türün Asya'da, hatta Türkiye'de yaşadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ortalama 12 yıl yaşam süresine sahip olan bu memeliler, günümüzde soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında gösterilmektedir.
11. Komodo Ejderi
Dünyanın en büyük kertenkelesi olarak bilinene Komodo ejderi, ortalama 3 metre uzunluğuyla yaklaşık 70 kilogram ağırlığa sahiptir. Endonezya'ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında yaşamakta olan bu tehlikeli tür, genellikle otlak alanları tercih etmektedir. Görüntüsü oldukça ürkütücü olan aslında uysal hayvan türleri arasında bulunan Komodo Ejderi genel olarak adalar bölgesinde soyunu devam ettirmektedir. Ancak doğal şartların bozulması sebebiyle soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvan türleri arasındadır.
12. Kara Akbaba
Atmacagiller familyasının orta büyüklükteki akbaba türü olan Kara Akbaba, tıpkı kartallar, çaylaklar ve doğanlar gibi gündüzcül bir kuştur. Ortalama 9 kilogram ağırlığa sahip olan bu türü, doğal yaşam alanlarının bozulmasından dolayı nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Ülkemizin İç Anadolu bölgesinde görülen Kara Akbaba, yaşlı ormanların olduğu yerlerde yaşamaktadır. Türkiye’de sayıları ortalama 50 ile 100 arasındadır.
13. Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası
Deri sırtlı deniz kaplumbağası, 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük kaplumbağa türüdür. Tüm tropikal ve tropik altı okyanuslarda bulunan deri sırtlı deniz kaplumbağası, Dermochelys cinsi ve Dermochelyidae familyası içinde varlığını sürdüren tek tür olarak bilinmektedir. Ne yazık ki bu güzel deniz canlısının son yıllarda nesli bir hayli tükenmenin eşiğine gelmiştir.
14. Kutup Ayıları
Başta iklim değişimi olmak üzere insanların izinsiz avlanması kutup ayılarını maalesef bu listeye sokmuştur. Beyaz ayı olarak da bilinen kutup ayıları, ayıgiller familyasının kuzey kutup bölgesinde yaşayan türüdür. Karlı ve buzullarla çevrili alanlarda yaşayan bu ayı türü, bulunduğu ortamın süper yırtıcısı olarak bilinmektedir. Günümüzde yaşamakta olan en büyük kara etoburu olmak ünvanına sahip kutup ayıları, bulunduğu çevreye çok iyi uyum sağlamıştır.
15. Büyük Pandalar
Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması büyük pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Dev panda olarak da bilinen büyük pandalar, ayıgiller familyasının belkide en sevilen suratları arasında yer almaktadır. Beyaz postu üzerindeki siyah benekli bölgeleriyle bilinen bu güzel canlılar, son derece iri bedenleriyle bir hayli dikkat çekmektedir. Dev pandalar küçük pandalardan farklı olarak bambu ile beslenmektedir. Bazen bambu ayısı da denilmektedir.
16. Dev Mekong Yayın Balığı
Dev Mekong yayın balıkları, Pangasiidae familyasından bulunan bir çeşit balık türüdür. Adını Mekong ırmağının alan bu balık, Mekong ırmağının alt kısmında yaşayan bir yayın balığı türüdür. Ortalama 3 metre boyu ve 300 kilogram ağırlığıyla en büyük yayaın balığı türdürü. Yapılan araştırmalar Dev Mekong yayın balığının belki de dünyanın en büyük tatlı su balığı olabileceğini göstermektedir. Son derece az görülen bu balık türü ne yazık ki insanların avından kurtulamayan ve nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.
17. Pigme Borneo Fili
Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan bu fil, aynı zamanda daha uysal olmasıyla bilinmektedir. Yapılan araştırmalar palmiye ekiminin fillerin otlak alanlarını azalttığı, bu nedenle fillerin yaşama alanlarının daraldığını göstermektedir. Tüm bunların yanında hem Afrika hemde Asya'da yaşadığı rapor edilen bu türün günümüzde Afrika orman filinin bir poliformu olarak kabul edilmektedir.
18. Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği
Kara ayaklı dağ gelincikleri, Kuzey Amerika'ya özgü memeli hayvan türüdür. sansar, vizon, kokarca, gelincik, susamuru ve porsuklarla birlikte Sansargiller familyasında bulunan Kara ayaklı gelinciği son zamanlarda nesli tehlikedeki türlerdendir. Günümüzde sadece Amerika'da görülen bu türün nesli Kanada'da tükenmiştir.
19. Dağ Gorili
Dağların yüksek kısımlarındaki ormanlık alanlarda yaşayan dağ gorillerinin neslinin tükeneceği söyleniyor.
Hayatta kalanların sayısı: 900'den az
Doğal Ortamı: Uganda
20. Sumatra Kaplanı
Kaplanın sadece Sumatra adasında yaşaması, insanoğlundan kaçmasını da zorlaştırıyor. Bu kaplanların sadece 100 tanesi doğal yaşamında hayatına devam ediyor. Diğerleri ise koruma altında.
Hayatta kalanların sayısı: 600'den daha az
Doğal ortamı: Endonezya'daki Sumatra adası
21. Cross River Gorili
Bol eti nedeniyle avlanan ve geliştirme için toplanan gorillerin soyu yakın zamanda tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.
Hayatta kalanların sayısı: 300'den daha az
Doğal Ortamı: Nijerya ve Kamerun
22. Vaquita (Meksika Yunusu)
Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.
Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası
Doğal ortamı: California Körfezi
23. Altın Başlı Langur
10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamıyor. Halen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı, on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.
Hayatta kalanların sayısı: 70'den daha az
Doğal ortamı: Vietnam
24. Javan Gergedanı
Kaçak avcılar boynuzu için onları avlarken müteahhitler ise gergedanların yaşam alanlarını yok ediyor. Her ikisi de bu gergedan türünün yok olmasına sebep oluyor. Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biri olan Javan gergedanı, günümüzde soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanlardandır. Son olarak Endonezya'daki Ujung Kulon Milli Parkı'nda 58-68 tane kaldığı tahmin edilen bu tür, daha öncelerde kuzeydoğu Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşamıştır. Sayıca az olan Javan gergedanları 1,7 metre boyunda 2.3 ton ağırlığındadır. En kısa boynuza sahip gergedan türü olarak bilinen bu hayvan, nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.
0 Yorumlar